Често задавани въпроси (FAQ)
?
Защо децата не трябва да носят обувки втора употреба ?
ДЕЦАТА НЕ БИВА ДА ИЗНОСВАТ ВЕЧЕ ПОЛЗВАНИ ОБУВКИ
Много родители по една или друга причина разменят обувки. Обувките са скъпо перо в семейният
бюджет, но те са може би и най – важната част от гардероба на детето. В никакъв случай не трябва да
предоставяте на своето дете обувки втора употреба по ред причини.
Най–важната, че обувките го оформят като стойка и походка.
Обувката не може и не трябва да бъде носена от друг,защото тя е като отливка на детското краче.
В процеса на носене стелката приема формата на крака.
Обувките втора употреба може да са изгодни или дори безплатни, но не принуждавайте детето си да
носи такива. Те вече са малко или много деформирани от краката на детето, което първо ги е носело.
Крачето на вашето дете ще трябва да се нагоди по крачето на предишното дете и опасността от
изкривяване на кракът или дори на гръбначният стълб е огромна и реална.
Препоръчваме всеки родител да подхожда с голямо внимание и добре да преценява, когато
избира обувки за детето си, особено в първите години – периодът, в който стъпалото се оформя
и се формира правилната походка.
?
Кожа, велур, набук – каква е разликата?

   

Първото нещо което трябва да се отбележи по този въпрос е, че независимо дали става въпрос за лицева кожа, велур или набук – говорим за кожа!
 
За да разберем разликата между трите продукта, е най-добре да се насочим към първоизточника, а именно суровата животинска кожа.
 
Най-общо казано структурата и химичния състав на суровата животинска кожа е слоеста. Разграничават се следните три слоя: външен – епидермис, вътрешен – дермис и вътрешна подкожна съединителна тъкан. Дермиса е основната част от кожата, която представлява 85-95 % от дебелината на кожата.
 
Преди топлинната обработка за получаване на лицевата кожа се извършват няколко процеса. Първо се премахва подкожната съединителна тъкан (мазнини и мускули). Следва разделянето на вътрешния дермис и отделянето на част от него чрез машинна обработка. Това е задължително, за да стане кожата по-податлива на обработка. Последно се премахва най-горния слой – косъма, тъй като повечето изделия се изработват от изчистена лицева кожа.
 
Според произхода и начина на обработка от кожата могат да се получат следните видове материали за изработка на различни стоки: лицева кожа, набук и велур.
 
Лицева кожа
 
Лицевата кожа се получава чрез дъбене – физико-химичен процес, в резултат на който обработената кожа придобива нови свойства – повишават се хидротермичнита устойчивост, както и устойчивостта на загниване под въздействието на окислители.
 
 
Велур
 
Някои хора възприемат велура като обърната наопаки кожа, и това е точно така с разликата, че за да имаме като резултат велур е необходима специална обработка на вътрешната страна на кожата, до получаване на меки и ясно видими гладки влакна. Най-често използваният източник за изработка на велур е телешката кожа, но също така може да бъде изработен и от овча, козя, свинска и др. кожа.
 
Велур се произвежда чрез пясъчно шлифоване на вътрешната повърхността на кожата. Това му придава една кадифена мекота, но и го прави по-малко устойчив на надраскване и петна.
 
Хората често набеждават велура за по-уязвим материал по отношение на влагата. Това е грешка, защото както казахме, велура се изработва от вътрешната страна на кожа, което го прави също толкова устойчив на вода, колкото и всеки друг тип кожа. 
 
Правилната поддръжка на велура е изключително важна за да се запази неговата форма и вид за по продължителен период от време. За да изглежда велура мъхест както в първоначалния си вид е добре да се сресва със специална четка, което ще предотврати сплескването и неправилния вид на текстурата му.
 
Набук
 
Исторически погледнато, първия набук е бил изработен от кожа на елен и е представен на американския пазар през 1930 г. Първоначално предлагането му не среща големи успехи, до момента в който херцога на Уиндзор не прави своята визита в Съединените щати. Той  се появява облечен с изработен от Оксфорд набук, което довежда до налагането му на пазара.
 
Набукът се изработва предимно от външния слой на телешка кожа. Технологичния процес при обработка е подобен като при изработката на велур – пясъчно шлифоване. При повечето случаи набукът е по-скъп от велура. Това е така защото външния слой на кожата е по-издръжлив от вътрешния, тъй като главната му функция е да предпази животните от наранявания. Поради това набукът е по-груб и издръжлив. Недостатъкът при него е че при шлифовката на външния слой, може да останат забележими физическите несъвършенства на кожата.
 
Поради твърдостта на набука той трябва да се почиства със специална четка, различна от тази при велура, за да не се повреди повърхността му.
 
Схващането че велура и набука се поддържат по-трудно от гладката лицева кожа също е погрешно. Всъщност е точно обратното. И двата материала изискват значително по-малка поддръжка. Тъй като те са с мъхеста повърхност, отпада необходимостта от ежедневното полиране.
?
За колко време става доставката?

Поръчките се изпълняват в рамките на един до четири работни дни. При наличен размер продукта се изпраща на същият ден ако поръчката е направена до 15 часа.При изчерпан размер от поръчката клиента ще бъде уведомен на вайбър или с телефонно обаждане.

 

?
Как да изберем най-подходящият номер на обувки?

Как да измерим правилно размера на стъпалото, за да изберем подходящ номер обувки, особено ако детето не е с нас.


1.Детето трябва да стъпи върху лист хартия, като и двата крака са един до друг, а не един зад друг(това би променило правилния размер).


2.Очертайте стъпалото. Детето не бива да е обуто с пантофи, обувки или друго, защото това също би променило верния размер. Може да е босо или само по чорапки.


3. Отбележете точките при най-дългото пръстче(то може да не е палеца) и петата.


4. Измерете размера със сантиметър или запазете очертанието, което сте направили.


5. Към този размер е удачно да се добавят около 6-7мм, за да получите правилния размер стелка на обувката, която предстои да закупите. Това е необходимият аванс за растеж през сезона, както и за свобода на движение на пръстите вътре в обувката.


6. Системата "Едно пръстче отзад" може да ви подведе, ако детето не е наместило крачето в обувката оптимално напред, ако вие проверявате само при глезена, а не вътре при петата.

7. Не забравяйте, че във всеки отделен модел детето може да носи различен номер обувки. Важен е размерът на стъпалото и размерът на стелката.

8.В магазин за детски обувки Дъмбо ,всеки модел и размер е измерен отделно с сантиметър.

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас